Príjmy a výdavky PSK v roku 2004 budú na úrovni vyše 2, 9 miliardy Sk

03.12.2003 Celý región

Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude v roku 2004 disponovať vyrovnaným objemom príjmov a výdavkov v sume vyše 2, 9 miliardy Sk. Návrh takéhoto rozpočtu schv...
Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude v roku 2004 disponovať vyrovnaným objemom príjmov a výdavkov v sume vyše 2, 9 miliardy Sk. Návrh takéhoto rozpočtu schválili poslanci krajského parlamentu 2. decembra na svojom zasadnutí v Prešove. Z dovedna 55 hlasujúcich boli 46 za a deviati sa zdržali.

Predkladateľka Mária Holíková, vedúca odboru finančného a správy majetku úradu PSK uviedla, že návrh vypracovali v objeme oznámených predbežných limitov štátneho rozpočtu na rok 2004, vrátane predpokladaného limitu dotácie štátu na zabezpečenie financovania regionálneho školstva. Konkretizovala, že začlenením vyšších územných celkov (VÚC) medzi štátne rozpočtové organizácie podľa zákona o štátnej pokladnici príde PSK zhruba o 15 miliónov Sk z úrokov na bankových účtoch.
Poslanec PSK Peter Molčan (klub Smer - nezávislí) konštatoval, že na návrhu vidieť, že daňová reforma neprebehla, vlastné príjmy PSK sú minimálne a je úplne závislý od štátneho rozpočtu, preto nemožno ani o roku 2004 hovoriť, že sa v ňom skončí reforma verejnej správy. Ján Gajdzik (nezávislý) sa pridal slovami, že decentralizačná dotácia je nedostatočná. Jánovi Mlynárovi (klub Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko) a Milanovi Benčovi (klub Strana demokratickej ľavice) prešiel pozmeňujúci návrh na odňatie predsedovi PSK Petrovi Chudíkovi (nezávislý) kompetencie prijímať rozpočtové opatrenie počas kalendárneho roka (za 39, proti 1). Anton Bidovský (Slovenská demokratická a kresťanská únia) zdôraznil, že nie je politická vôľa k decentralizácii a VÚC je podľa neho v stave bezmocnosti v súvislosti s tým, aby bol rozpočet vyšší. \"Je a bude provizóriom, \" dodal. Chudík ho podporil, pretože v tomto čase ešte nie je vyriešené financovanie školstva a náklady na jeho chod tvoria asi polovicu výdavkov PSK. Štefan Ladičkovský (ĽS - HZDS) navrhol vyzvať legislatívnu radu vlády SR k novelizácii zákona o štátnej pokladnici, na základe ktorej budú VÚC mať možnosť úročenia svojich vkladov. Podporil ho Štefan Kužma (SDKÚ).
Po schválenej v poradí tretej úprave tohoročného rozpočtu PSK sú príjmy a výdavky vyrovnané v objeme vyše 2 miliardy 600 miliónov Sk.
Vôbec prvý rozpočet PSK prijatý na rok 2002 (v marci toho roku) bol v objeme 67 miliónov 1 tisíc Sk. Jeho rozpis nezahrňoval výdavky na činnosť organizácií a zariadení, ktoré postupne prechádzali do zriaďovateľskej funkcie samosprávneho kraja v priebehu roka.

(jj)
 

Vyberte región